søndag den 11. maj 2014

Hvad er det for en fin en? og lidt andetDenne kom i foråret sammen med en hel masse påske og pinselilje løg, troede jeg havde fundet ud af hvad det var, til blomsten kom, er der nogle som ved?
Billedet under er vilde akeleje, du kan se dem stå i skoven her , sidste år blev de indført i min have, de er villige til at sprede sig via frø, og ganske lette at fjerne igen


Nøkketungen er en blandt mange jeg faldt pladask for, sidste år på planteskolen, tænkte ikke på jordforhold eller lignende, men den trives ganske fint i vores sandede jord, lige under det opstammede egetræ, som netop er sprunget ud, og det er så fin. Det stod som lille bitte, og vi valgte at lade det gro og opstamme, det er nu ca 9 år, samme alder som vi har boet her på matriklen, det er lidt hyggeligt:-)))

Elsker at se det farvespil druen kan lave sammen med vores røde mur. Muren har fået en del skader og skal pudses op derfor puds på rionettet;-) Druens historie, igen for ca 9 år siden, havde min svigerinde fået den i gave, den var stor, en af de gaver der syner af noget, og på fint stativ, men uden navn, og hun gad den absolut ikke, men det gjorde vi. På daværende tidspunkt byggede vi om, og den blev plantet i en zinkbalje, der stod den så i flere år, og gjorde ikke det store væsen ud af sig. For ca 4 år siden blev den plantet op af sydgavlen, i rent sand, og den begyndte at gro, noget så fantastisk, vi var stolte.
Vi fik så ny hund, det er 3 år siden, og den var hvalp, og havde kløende gummer, en dag havde han gnavet stammen over, og den stod nu som lille bitte, vi kunne intet stille op, var noget ærgerlige....men på magisk vis begyndte den at gro, og manden fik noget der minder om passion for den plante, og fik læst sig frem til hvad der skulle gøres for at få druer, nøjagtig det som hunden havde gjort;-) så nu klipper tegner og fortæller min mand.
Da vi for et par år siden fik vi lavet en træ terrasse, blev lavet et hul til den kære drue, som er blå, og den fik et rionet.

Ønsker dig en rigtig skøn morsdag

Mange hilsner fra Anette

14 kommentarer:

 1. Hej Anette
  Den første plante ligner dansk ingefær - arum alpinum. Den findes vildt i skovene. Efter afblomstring får den orange bær, som er giftige. De vilde akelejer er søde og danner et fint flora. Jeg tror også det er det, som man kalder svaleurt, og den er også meget giftig.
  Nøkketungen har flotte blade. Tak for dejlige billeder og kig i din have.
  Ha' en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Laleh!
   1000 tak for svar, det ser meget rigtigt ud. Også den "akeleje", du har ret, det er en svaleurt og i familie med valmuen, kunne jeg slå op efter dit svar(der stod at den mindede om akeleje):-D fandt sådan en fin artikel omkring den :http://www.albinusfro.dk/shop/svaleurt-chelidonium-256p.html
   Velbekomme, også en skøn dag til dig (her er det øsende regn)
   Hilsen Anette

   Slet
 2. Laleh har sikkert reti, at det er ingefær. Den kunne også ligne sumpkalla; men den ville nok ikke komme sammen med nogle løg. Den vilde akeleje har jeg simpelthen ikke lagt mærke til før - nu vil jeg sikkert se den alle vegne. En plante med sådan en historie som jeres vin får man næsten et personligt forhold til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie!
   Har været inde for at slå både sumpkalla op, og dansk ingefær, faktisk er det rigtig spændende, den kunne minde om kallaen også, var ude for at tjekke roden, og den ligner meget ingefær i udformningen. Skal blive spændende om du ser den gule akeleje, som nu har fået nyt navn;-) svaleurt, alle vegne
   Ja det er sjovt med sådan en historie som vinen har, vi værdsætter den utroligt meget, havde aldrig troet at min mand på eget initiativ ville lave hul i de fine nye brædder, eller ville begynde at beskære, så det er en kærkommen overraskelse.
   Ha en rigtig god dag resten af søndagen!

   Slet
 3. fik lige kikket ind og så at nu har jeg også opklaret hvad planten er for en fin en. Dem har jeg selv i haven og spekuleret over hvad mon det er for en fin en...så jeg takker også...god søndag Anette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt at få opklaret hvad der er man har i haven:-) også fortsat god søndag til dig Grethe!

   Slet
 4. hej Anette.Sikke da en historie om jeres vin............men dejligt at den lever videre.
  Har aldrig set de vilde akelejer........men fine er de.
  Og dejligt at der er nogle på bloggen der kan opklare ens spørgsmål.
  Rigtig god søndag aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette!
   Ja det er skønt, og dejligt at vi nu har styr på den, så vi kan lede den derhen hvor vi vil ha den, sidste år gav den mængder af druer, du ved der er noget ved det hjemmehøstede:-) Ja er mægtig glad for at få svar på mine plantespørgsmål.
   Ha en rigtig god mandag
   Kram fra Anette

   Slet
 5. Hej Anette, sikke en dejlig historie om jeres vin. Og flot at du hurtigt fik svar på dit spørgsmål om, hvilken plante, der er på dit øverste billede. Jeg har også gode erfaringer med at spørge her i blogland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa Gitte!
   Ja det er skønt at få opklaret, og dette er et god sted at få det gjort, så fornøjeligt, har lidt mere opklarings arbejde i forhold til navne, har ikke gået op i det, men nu kan det bruges til noget, så det er forandret;-)
   Ha en rigtig skøn mandag
   Hilsen Anette

   Slet
 6. Hej Anette
  Den gule er svaleurt- har selv hentet én i naturen- meget yndig- og fint navn ikke sandt!
  God uge til dig!
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej JetteMaiken!
   Ja navnet er skønt, og elsker den historie der høre med til planten! Må en tur i skoven for at se om de står der endnu, for noget siger mig at de muligvis har holdt flyttedag, har ikke bemærket dem endnu i år.
   Tak, også en god uge til dig
   Hilsen Anette

   Slet
 7. Tak for dine dejlige billeder.
  Nøkketungen har jeg også. En fin plante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme Åse:-) Ja det er en dejlig plante, spændt på hvordan den arter sig her! Ha en skøn dag hilsen Anette

   Slet