lørdag den 25. juli 2015

Min lille butik

Det skal ikke kun handle om have, har også et andet hjertebarn, min lille butik,AnettesFlora. Det er sjovt at se hvordan tingene udvikles. I marts sidste år, lavede jeg dette indlæg HER, det har været det mest viste siden. Og jeg undrede mig ,til jeg for et år siden oplevede mængder af spam, og kunne se at netop det indlæg var et af hittene, der må være nogle ord/huller i det for spammere der gør at det er så populært.
Men sjovt er det at kigge på indlægget igen, kan jo let se og føle udviklingen i forhold til at jeg vokser med opgaven og har udviddet mit lager, forfinet mine teknikker eller måske rettere slapper mere af, tingene skal ikke være for alvorlige. Jeg har da heller ikke stillet ekstra op i dagens anledning, vil gerne kunne leve op til det jeg viser i det daglige.
.Jeg elsker at folk kommer her, og har mange reaktioner, langt de fleste udtrykker overraskelse og begejstring, og jeg er blevet god til at tage imod roserne, hvilket har været svært for mig, da jeg også er min egen kritiker, kender du det?


Nogle gange undre jeg mig over ting kan stå i et år uden at en eneste har vist interesse, men oplever at når jeg har undret mig mest, så kommer salget pludseligt. For en stund siden havde jeg mængder af gamle benzintønder i zink, jeg havde lige spurt manden om han ikke ville save toppen af, så jeg kunne bruge dem til at plante i, så fede krukker, det nåede vi ikke, for vupti, og nu er der bare en tilbage;-)

Havde i går besøg af en kræmmer der har levet af faget i næsten 50 år, jeg købte forøvrigt bænke af traller af ham, de dog ikke med i billederne i dag. Men han fortalte at denne tid var den mest underlige han havde oplevet til dato, at man ikke længere kunne regne med sikre sællerter, det som er stor interesse for en dag, kan næste dag være totalt anderledes. Sidder her og tænker på den vejr app jeg har på tlf, den kan man sjældent regne med mere end en time af gangen.


Det bekræftede mig i at når jeg køber ting efter mit hjerte, så er der altid et marked, uanset om nogle ting står længere end andre.

Jeg er gennem butikkens levetid blevet meget mere gavmild ved mig selv, og har accepteret at jeg elsker mange forskellige ting, og nyder at  afprøve, forsøge og skifte ud i eget hjem.
 For en stund siden mødte jeg en der ville sælge ud i sit lager, da bygningen skulle væltes, og det blev til en del vaser og spejle, som er en af dillerne i tiden;-) har lavet en spejlvæg af gamle spejle i egen stue, jeg elsker synet selvom billede kvaliteten svinger om det er morgen eller aften;-)
den overdækkede del af butikken er 12 kvm

den frostfrie del af butikken er 12 kvm
Har fundet ud af at diller er gode:-) uanset hvor jeg kigger hen her på matriklen, om det er ude eller inde, det stykker det hele sammen til en ny helhed., og skaber bevægelse.

Jeg er så småt gået om bord i kranse binderiet, og nyder det, nogle dage vil der være kranse og andre dage ikke.
Kransen her er bundet på tråd, og af blandt andet valmuekapsler og frøstande fra morgenfruer, senneps frøstandende er også rigtig gode i. Ved faktisk ikke hvor længe de holder, men finder det som en dejlig tanke at de pludseligt springer og sår sig selv:-)
en gammel vase med morgenfruer og grønkål
Bare lige kort, i oktober 13 begyndte jeg at binde kranse til salg ved vejen, det gav en følelse af at her er noget jeg vil, for har siden 1991 drømt om at blive selvstændig, men aldrig våget. Men da jeg i forvejen stod uden sikkerhedsnet af noget art var der intet at miste på den økonomiske front. Kransesalget gik så godt at jeg havde et overskud til at købe ind for, og det var nærliggende at det blev genbrug/loppefund. Tingene skulle også være holdbare da jeg på det tidspunkt havde en campingvogn at gøre godt med. Det er sagt tidligere at jeg ikke ville stifte gæld, at butikken skulle vokse af sig selv, det betyder at for at kunne købe noget må der sælges noget, simpelt. Men også en længerevarende proces med at bygge noget op
Jeg er utrolig taknemlig for alle de  tilkendegivelser jeg har fået gennem tiden, fra kunderne, jer bloggere, venner og min familie, de er med til at drive værket, og gøre det sjovt. 1000 TAK

Sikke et dejligt vejr det er i dag, lige hvad planterne trænger til:-)
Hilsner fra Anette

mandag den 20. juli 2015

At høste "frugten" og planlægning af næste års høst


Og til morgen er det hele langt flottere(billeder fra igår), vi fik vand i aftes og noget af natten, en sagte en af slagsen. Billedet er fra forhaven og midt for på huset, her er blandt andet rosen Leonardo da Vinci, en virkelig sund rose, lækker hele vejen igennem, men der er ikke noget duft af betydning, man skal stikke snuden virkelig langt ind i blomsten for at få en snært, da den blev købt troede jeg alle haveroser duftede;-). Det kan være svært at se hvad der er i bedet, noget er plantet bevidst andet får lov at komme som det lyster, men der er også violfrøstjerne, det er første gang jeg ser den i blomst her, og den er for lækker, men kræver en opbinding.
Her er et stykke ud mod vejen, jeg har gået og ventet på at se cikorie i blomst, for planten i sig selv er en underlig tingest, en kunde troede det var grønkål, og det kan jeg ikke fortænke hende i når den ses på afstand. Området her skal der ske lidt omrokeringer, rosen golden celebration skal flyttes, og katost deles lidt ud i hele forhaven. Den blev sået i rosa og kom frem som rosa sidste år, og i år er halvdelen af dem hvide? det samme gælder røllike, dem købte jeg som chancerende gul/orange sidste år, og den farve havde de også sidste år, i år er alle ind til videre rosa og hvide? Den hvide vilde var der i forvejen, hvis det skulle have noget at sige?
cikorie

golden celebration

katost-malva

Og i år får jeg se åkanden i blomst, det er altså en særlig plante, den rummer næsten en form for magi, følte mig så heldig da jeg opdagede den:-) I vinters havde den også tænkt sig at blomstre, men kunne ikke bryde gennem isen på vandet.
første dahlia i blomst, redskin


Madame Julia Correvon
Dette er en af de første to klematis jeg købte for 2 år siden, den har været lang tid undervejs, og har fundet ud af at det er en klematis tilhørende gruppe 3, og den skal klippes ned hvert år, man kan vide det når de blomstre efter 1/7 det fortalte Lisbeth-Høneballe da jeg besøgte hende, altså jeg opdager så at det er dem jeg har flest af, det må der gøres noget ved;-) kender forøvrigt ikke navnet, så hvis en ved tager jeg med glæde imod

Her er der planer:-) der er plantet en lille buksbomhæk, bag bordet, som grænser op mod køkkenhaven, men til den gror op, har jeg tænkt mig at sætte et kastanje eller nødde hegn, tror det ville se hyggeligt ud og passe ind i den stil der er. Yderligere er det her jeg skal have mine rosenbede, det ene helt tv i billedet og ned af hvor det ikke kan ses på billedet, det er pletten på vores grund hvor der er sol stort set hele dagen, og forestiller mig at rosenfarverne skal have solens farve, det andet rosenbed skal være op af bygningen i mørkere farver, da solen er der knapt så meget.


her er det vild gulerod, jeg har ikke sået den der men i en krukke i forhaven for to år siden, det er en vidunderlig skærmblomst, og robust

Gårsdagens høst, 10 kg hjemmeavlede jordbær, og der var flere, men gad ikke mere. I jordbærbedet har jeg også lavet et forsøg, ved at lade planterne dække hele stykket, det er praktisk i forhold til ukrudt, for det kan næsten ikke komme op. Men når der skal plukkes bær er det absolut ikke en succes, det er besværligt og man er nød til at træde i bærerne for nå andre, så det skal ikke være sådan til næste år. Bedet er vist i tidligere indlæg.

Jeg har for første gang i butikkens historie haft lukket i en hel uge, og i dag er der åbent igen, det er skønt:-)))
Ha en skøn dag
Hilsner fra Anette


onsdag den 15. juli 2015

Lidt duft, lidt vildt og en lille snak rundt i haven

Her er vores indgang, den fungere også som en slags udestue, vi elsker at sidde der, og betragte blomsterne, træerne og fuglene.
Med jævne mellemrum har jeg besøg af Susanne, en "kunde" som følger bloggen her og flere andre blogge. Vi snakker godt sammen, drikker af og til kaffe, og sidst hun var her sad vi på terrassen, talte lidt om blomster og planter, løst og fast, jeg ville vise hende mølleren og hans kone, planten i toppen af stativerne, den er grovillig og let medgørlig, og løvet dufter skønt. 4 små stiklinger i hver kasse er på få måneder blevet til det du kan se her, sammen med er der sået nogle sommerblomster, kan se nogle af dem er valmuer. Susanne fik selvfølgelig stiklinger med hjem:-) I år har jeg forsøgt at beherske vildskaben ved indgangen, udfordre mig selv lidt i forhold til farverne;-)
Ved denne terrasse sad vi og drak kaffen, her er det mangeblomstret rose, den dufter helt fantastisk. I år  har jeg forsøgt at tæmme ved at banke en stolpe i ved hver plante, binde dem fast, og klippe det værste og viltre af, selvfølgelig skulle jeg gøre det da de lige var begyndt at blomstre, og brombasserne summede, altså når der er en ide er det svært at vente, måske du kender det alt for godt;-)

 Det er ved samme terrasse, måske du kan ane at der er en pink digitalis, den er kommet til helt af sig selv, hvor jeg elsker at tingene kommer på den måde.
billedet er taget fra køkkenhaven, står nærmest midt i jordbærmarken

vild kaprifolie, ej hvor den dufter, og gror

 Det gror i køkkenhaven, om end flere af tingene er lidt langsomme i år, og andet har jeg gensået

Op af drivhuset er der plantet gammeldags orange/røde dahliaer. Dem har jeg fået af Kirsten, en kunde jeg er hos 3-4 gange om året for at plante krukker til og pynte op til årstiden, et job jeg er utrolig glad for, og vi er kommet til at kende hinanden ret så godt, sidder her og smiler over en af vores ting, jeg vil sætte alt lige og hun vil det modsatte, vi hygger gør vi:-) Nå men vi har mængder af dræbersnegle, og de elsker dahliaer, lige så meget som vi gør, så manden har designet en sneglekant i zink, så nu kan vi have de blomster i fred.
nye kartofler har vi spist en stund nu, her er det også et kig over mod vildnisset

Vildnisset består af, mængder af snebær,syrener og andet krat, men derinde i dybet er der,de sidste tre år dukket martagon liljer op, og helt af sig selv. jeg har en gang forsøgt at flytte nogle om til forhaven, det lykkedes ikke, må prøve igen.
et kig fra vildnisset bag drivhuset, ned over haven


og der er liv i alleen

Kunne fristes til at kalde billedet for de hellige tre konger;-) tre kongelys som også er kommet til af sig selv, også de dufter fantastisk, og er meget velkommen her. Bag dem er det felterne med pil, det kan lige skimtes, viser dem når de har nået en højde, så de tager sig godt ud, her vokser de ikke i raketfart.
vilde margueritter er også kommet af sig selv, de får lov at stå
på modsatte side af hækken har jeg sået sommerblomster blandinger, og noget af det er kommet igen fra sidste år

Kunne mærke der var gået for mange tanker i det nye rosen bed, så en dag hvor jeg helt tilfældig kom på planteskolen, uden ærinde andet end jeg var den der skulle med;-) da stod wild rover der, duftende dejlig, og jeg greb til handling, bagefter kunne jeg gå hjem og læse at det er en nyere rose fra 2007. Nu er rosen startskuddet på bedet sammen med en kæmpeverbena, også må det udvikle sig derfra.
wild rover er en slyngrose, der efter sigende skulle blomster frem til november
hæ hæ her ligger vagthunden, og op af den grå bygning som er butikken, der er plantet blåregn og lavendel, forestiller mig et fantastisk syn:-)

Vi har mange lavendler, har elsket dem siden jeg for mange år siden så et billede af en fransk lavendel mark, her er de meget grovillige og selvsående, de største af dem er aldrig klippet ned, og har stået der i de sidste ca 8 år.
måtte altså lige have forhaven med igen, set fra indkørslen.

I morgen bliver manden 50 år, jeg glæder mig til at få gæster og bespise dem med dejlig sommermad, og holde en lille og afslappet fest hen over dagen.
Ha nogle dejlige sommerdage
Med hilsner fra Anette

fredag den 10. juli 2015

Drømme dejlige Høneballehave på Samsø

Jeg er betaget, nærmest forelsket, jeg har set det smukkeste af det smukkeste, og det er igen tæt på at tårerne triller. I onsdags holdt manden og jeg ferie, bare en dag,men sikke en dag. Vi tog turen til Samsø, en ø for madelskere/friske råvarer og blomster, maden vil dog ikke være en del af dette indlæg, men en have så smuk som Lisbeth alias fru Høneballe har skabt, ikke helt alene, for hendes mand Bent har en finger med i spillet.


Jeg er slet ikke kompetent til at fortælle om plante navne som Lisbeth er, jeg spurgte om mange, fik mange fortalt, men kan på stående fod blot huske nogle få. Så hvis du vil vide om navne og de vækst vilkår de har hos hende må du følge hendes blog Høneballehaven, hvor Lisbeth gavmildt deler næsten hver dag, du finder bloggen HER, og spørger du, eller blot ønsker at sige hej, da får du svar, noget jeg selv holder meget af.

Billederne er taget i blæsevejr, og lidt regn, om end jeg ikke bemærkede det voldsomt før jeg valgte at bruge kameraet. Håber inderligt at du oplever bare lidt af det jeg oplevede i haven, hvor motiverne stod i kø.

Jeg forsøger at gengive mest muligt fra Lisbeths have, også selvom roserne slog mig helt omkuld, aldrig har jeg set noget smukkere, må sige at da vi kom til lågen, til den nye del af haven, og jeg fik synet af enorme rosenbede da sprang tårerne  frem i øjnene, det eneste der kan hamle op med det, er synet af et nyfødt barn.Noget ved jeg med sikkerhed, jeg skal have næsten rene rosenbede, eller bed, nok ikke helt i de mængder, Den perfekte plads for rosenbedet er fundet, egentlig en udvidelse af den enkelte rose der allerede var i fantasien.

Min mand Kim er ikke på nogen måde haveinteresseret, men kunne mærke at han var blevet følsom, og spurgte mig om det var sådan en have jeg skulle lave. Det er det ikke, for det kan jeg ikke, men jeg er blevet noget så grueligt inspireret, for det Lisbeth viser og fortæller er noget jeg kan identificere mig med som menneske.


Jeg har altid haft et specielt og lidt anstrengt forhold til paryk buske, det forhold ændrede sig på et split sekund til betagelse.
Her er det nordbedet, og jeg blev helt betaget og egentlig overrasket over at se måden Lisbeth havde brugt former og farver, der fungere også uden blomstring. Selv er jeg glad for rhododendron uanset stadiet. De er et must have i min have, og skal da lige love for at min horisont blev udvidet, for der er så mange slags, med og uden dufte, både i blomst og løv, og med spændende løv, det var rørende at høre Lisbeths begejstring for løvet som var det der var mest af på dem netop nu.

Nej det er slet ikke kedeligt, der er farver så lækre, sammensætninger jeg end ikke ville have tænkt ville gøre sig spændende sammen, der er dufte, der er dejligt, der er planteglæde, og stor kærlighed til planterne, der er passion, og jeg er vild med det hele!Snoede stier er der alle steder, og flot græs, spændende og sjældne træer som jeg ville ønske jeg havde haft mere fokus på, men så meget kan jeg ikke rumme på en gang. Vi er sikre på at vi skal til Samsø igen, smage og se mere af dejlige ø, og ikke mindst se Høneballehaven igen, hilse på Lisbeth og Bent som er utrolige skønne mennesker, jeg er glad for at have mødt.ørkenbedet
Lisbeth og Bent, 1000 tak for nogle fantastiske timer, som både Kim og jeg nød. Tak for alle de mange og skønne stauder, som nu har fået plads i min have, kan vel sige at der er lidt Samsø jord her, og noget af Høneballehaven.  Tak for dejlig kage, for gæstfrihed, og for at ville vise mig haven i sneglefart;-)
Til alle andre tak fordi i havde lyst til at kigge med, håber i nød turen.
Med venlige hilsner Anette

PS siger dig at jeg var træt da jeg kom hjem