onsdag den 30. september 2015

Lidt tanker

Jeg har lyst til at fortælle jeg har fået en Green Award sammen med 50 andre havebloggere, som de bedste danske haveblogs, det er greenmatch der står bag.
Den korte begrundelse for at jeg også fik en var at til de havde bemærket min legende tilgang til haven generelt, vores køkkenhave samt at jeg også viser det upolerede, at der er plads til fejl, selvfølgelig blev der også sagt at min have er vild og smuk.
Jeg er stolt og beæret ved at have fået en grøn præmiering, det sætter al det have sjov ind i det store billede- at alle gør en forskel, som også er min overbevisning uanset hvad det handler om!

Dette kig fra mit køkkenvindue, og her lever solsikken virkelig op til sit navn:-)
Kigget fra en af de to havedøre, ved spisepladsen i huset, eller rettere min plads, for på mandens plads ses der ud over markerne, eller ud af køkkenvinduet. Gårdspladsen er en fordelingsplads.
Dette er til et af rummene fra gårdspladsen, og mit før omtalte pileområde, jeg kan nu se at det bliver rigtig godt, men nok først næste år, de skal dog klippes til vinter.

Vi byttede vores gamle havetraktor ud med en brugt knækstyret havetraktor, og den kommer let rundt mellem alle forhindringer, for dem bliver der flere og flere af, udtrykket forhindringer er mandens;-). Først for få dage siden tog jeg mod til at prøve den, da manden har travlt i tiden, og græsset var blevet alt for højt og det går faktisk rigtig godt i forhold til i foråret hvor jeg var ved at køre alt ned med den, klipperen sidder foran og den kan nærmest dreje rundt om sig selv.

der er et utrolig rigt dyre og fugle liv i området

hvordan mon det bliver at sidde der når hækken bag gror op

Dette er den mest skattede udsigt,  i foråret plantede bonden popler i de ca 8 tønder land, jeg har svært ved at forholde mig til hvordan det kommer til at virke, de skal fældes hvert 9 år.
vores alle af røn som blev plantet først på sommeren og jeg er ved at grave græs af til simple bede/rumdeling
Nogle ting er der flere tanker bag end andre, når jeg anlægger det store grønne område, er der mange tanker bag, og mange tegninger, og nogle ting er alligevel en ommer. Det er det store langsomme område, det er også sådan væksterne er der, mine visioner er at hele området skal føles roligt svalt og behageligt.

et kreativt anfald fra i vinters
kranse med sankt hans urt, og et par med lyng

blandede efterårskranse
Andre ting som kranse er der ikke mange tanker bag, de er umiddelbare og for mig lette at gå til.
September hilsner med masser af solskind
Anette


onsdag den 23. september 2015

Rokoko Henning og status

Vi mistede vores Rajah i juni måned, og jeg troede ikke jeg skulle have kat igen, vi bor jo tæt på vejen. Men det blev alligevel anderledes for min brors kat havde fået killinger for første gang, blandt dem var der ham her som slet ikke lignede de andre 3 sort/brune, og heller ikke af sind.

Må sige jeg var solgt, for aldrig havde jeg mødt sådan en "underlig" kat før:-)
Vi fik ham i lørdags 12 uger gammel
Hvem pokker kalder sin kat Henning, hmm, ja det gør min mand og vores søn. Da vi skulle kigge til killingerne for en uges tid siden, var vi slet ikke enige om det navn, men jeg har et blødt punkt, faktisk, ret så mange;-) for da vi stod der blandt kattene sidste søndag, trak min mand et navneskilt op af lommen hvorpå der stod Henning, altså jeg blev overrasket og rørt, for min mand plejer slet ikke at gøre den slags. For at forlige mig med navnet til katten, tjekkede jeg navnebetydninger, og Henning betyder fredsstifter, eller lille Johannes:-)
Rokoko stammer fra vores Santa, det var hans kælenavn fra kendelen pgu af de kraftige og tykt pelsede ben, og Henning har sådan nogle små tykke ben som Santa, så nu hedder han Rokoko Henning. Vi tror at hund og kat kommer til at komme godt ud af det med hinanden.
Godt nok er han en killing med et lidt anderledes sind, men alligevel har han væltet planter, og er smuttet i toilettet, men kom selv op;-) 
han har plads på skænken i arbejdsrummet, da der er fred fra hund også hvad angå mad


her lyttes og studeres da Santa gør
Og til noget helt andet, status på markedet i søndags, som var utrolig hyggeligt. Der var kaffe/the vindruer og småkager i gårdspladsen, og det meste af dagen blev der snakket og hygget, pladserne var næsten aldrig tomme, det gik over al forventning. Aldrig har der været så mange her på en dag, og aldrig har jeg solgt så meget på en dag, yderligere ligger der en del bestillinger på efterårs kranse, da jeg fik næsten udsolgt. 
Jeg kan konstatere at de flyers og andet reklame der har gjort for markedet ikke lige umiddelbart har haft effekt, da de fleste fortalte at nu havde de kørt forbi så mange gange, og nu skulle det altså være, yderligere var her også en del af de faste kunder, herligt! Men det var altså sjovt at alle havde valgt den samme dag at komme på:-)
Vores datter og min mor var her det meste af dagen, og det var en stor hjælp, 1000 1000 tak, også til Ida for at tage sig lidt ekstra af den lille nye beboer.

Med hilsner
Anette

torsdag den 17. september 2015

Sprudlende frodighed, og et par efterårskreationer

Her er noget af det der gør mig så utrolig glad, jeg har vist kummerne mange gange, de er centrale fra nogle af de rum vi bruger mest i huset, og jeg kan slet ikke få nok af det syn:-)))
De er lige udenfor køkkenvinduet, og alt der er i krukkerne ved kummerne er urter, jeg elsker urter og duften af dem, i år har vi også en stevia plante, den smager sødt.
Dette er kigget fra vores entre, som også er en delvis lille udestue, vi sidder her ofte. De store pelargonierne har stået inde hele sæsonen, det er uvanligt, men jeg har sådan manglet dem inde når de har stået ude de andre år;-)
med soldet er i samme område vi fodre fuglene, og der er flere fodre pladser


jeg er begyndt at pynte op, også til markedet på søndag, har også bundet lidt kranse med sankt hans urt

Jeg er utrolig glad for kæppe, så jeg måtte lige prøve om de kunne gå an med pynt på, der er ikke gjort så meget ud af dem i forhold til finpudsning, og er derfor kun beregnet som stemningsskabere, og nok ikke lige på den plads;-)


Gode hilsner fra Anette

tirsdag den 15. september 2015

Fortsættelse af de sidste to indlæg

Måske du husker jeg har talt om et marked, hvis ikke finder du det HER, Det bliver søndag den 20 september fra kl 10-16.00, og du er selvsagt hjertelig velkommen:-) Kan fortælle at vi har fået mange, specielt lidt større ting hjem, blandt andet den mest fantastiske gamle høvlebænk.

Det er særligt for mig at reklamere på den måde, det kræver mod i flere henseender, for gad vide om der kommer nogen og hvor mange, og om det virker.
I forhold til markedet, har jeg været i vores nærbutikker, for at hænge flyers op, yderligere har jeg allerede nu skiltet på to særlige steder, så folk har en mulighed for at opdage, eller måske endda huske og få lyst til at komme,  jo jo det giver lidt sommerfugle i maven.

elsker den slags fænomener:-)
I bund og grund handler det også om at tydeliggøre sig, og der fik jeg lige anledning til at vise billedet over, samt let og elegant glide over i den næste del;-)))


Som i ser bor vi på et stræk med mange træer og skov, samt ved en periodisk trafikeret vej, de fleste billeder er taget i går ved 16 tiden, myldretid, det var gråt i gråt, men der var tørvejr, og lunt.
Hvorfor jeg viser dette i dag, er pgu af sidste indlæg om de kritiske haveøjne, og for at vise mere af hvad vi har i tankerne de næste måneder, eller i det mindste inden foråret.

Hækken består af snebær og syrener, dem klippede jeg helt i bund for lidt mere end et år siden, der var intet der kunne reddes, men bag hækken har vi plantet en  hæk af sargents æbler, den havde godt af at få lys, og næste forår kan vi starte med at klippe den. Det er nu mest vildnisset i baggrunden der står for en oprydning, det huer mig ikke, for der er så mange snebær der skal fjernes, og der skal tyndes ud i træer og div.
Sådan lidt i tråd med ;-) jeg lod mig provokere til at klippe hæk i forsommeren, troede ikke jeg kunne fordrage det..... det tog også lidt tid at vende sig til det nye og ordentlige udtryk, men blev så glad for det at den nu er klippet en gang mere.
Bag alle stauderne findes vildnisset, jeg kommer der aldrig, men hunden og alle fuglene gør, jeg vil gerne bevare lidt roderi til fugle og div liv, men samtidig trænger det til en ordentlig oprydning.
På det andet stræk trænger der også oprydning i træerne, mange af dem er delvist gået ud, vi håber at kunne forynge dem med beskæring. Bag læhegnet inde i haven har vi plantet en dobbelt hæk af fyr, da nåletræer er gode til at tage den værste trafikstøj, ved det fra da der stod 70 granner, det var i starten af 13.
Her er det indkørslen, og mellem de to stræk, og vi er startet i det små med at rydde ud i grene og træer, det huer mig ikke når der bliver så bart, men ved jo at det meste vil gro til igen i en pænere udgave.
Billedet er taget fra gårdspladsen som er bag mig, og der en del af de store ting vil kunne findes på søndag:-) hvis der altså som lovet holder tørvejr, ellers flyttes markedet ind på mandens værksted.
Med hilsner
Anette

mandag den 7. september 2015

Kritiske haveøjne, blomstergaver, og fascination

I år har været mit første rigtige have år med det at have en tæt blomstrende staude have, jeg har studeret, observeret, og følt efter, om den slags have jeg har anlagt nu også passer til mig, og har været mere kritisk end vanligt.


Jeg begejstres over alle farverne, og kan se at der er noget i blomst det meste af året, og jeg elsker alle planter, farver roder ikke i mit hoved eller min optik. Men væltende stauder, sære sammensætninger af bladformer, og ting der ikke kan holde til det vejr vi efter sigende skal opleve meget mere af i fremtiden, det roder i mig og gør ondt at se på, jeg vil have ting der svare til de forhold vi lever under.
Jeg er vild med min stensti, og bliver blød og mild når jeg kigger på den, den er også let at have med at gøre, men der er et men, for den er ikke praktisk at bevæge sig på, den har et sving der er for skarpt. Og pt kan jeg ikke bedømme hvordan den visuelle oplevelse bliver når småbuskene gror op, så jeg slår koldt vand i blodet;-) måske det er fint at farten bliver sænket der, når bilerne ude på vejen kommer susende. Hmm, egentligt er det sært at jeg lavede en snoet sti når jeg i det store hele er tilbøjelig til lige linjer, faktisk undrede det også sønnen da jeg lagde den, datteren tog den med storm;-)
I går var en af de dage hvor jeg var kritisk med haven, træet du ser står i forhaven, og det skal fældes, hækken og stauderne vil ikke gro der, yderligere tager det meget lys inde i huset, og lukker området lige rigeligt af. Det blev dog ikke fældet i går, men jeg fik luftet nogle kritiske tanker, også har det hele det med at fremstå i et andet lys,;-)
billedet er fra en morgen for nogle dage siden, lyset var helt utroligt, og det begyndte at regne
en ny solhat, de kan lide vores sandede jord, og kan holde sig oprejst
 Nøkketungen skulle ikke kunne lide sandjord, men her gror den fint, dog æder sneglene bladene, men den står oprejst

pink annabelle, ved ikke om de sår sig selv, men der er kommet en plante mere, de skal have en anden plads, så må jeg se om den vil holde sig oprejst, den har stået lidt klemt da jeg troede den var død

det her fungere, hen over hele året:-)


Jeg fik for meget lang tid siden tilsendt nogle frø fra Fru Høneballe, rød kvan som nu endelig er kommet op, så jeg i går, men sammen med var der fontæne græs, der viste sig også at være timeviser blandt græsfrøene, har du kigget dybt i timeviseren? den er nærmest neonblå inde i midten, fascinerende. Tak fru Høneballe:-)

Da vi havde rigtig godt vejr, med sommer, fik jeg tilsendt 7 små planter fra Rose, rød havemelde, de 4 har overlevet, de står ikke det blivende sted, da jeg gerne ville kunne holde godt øje med deres overlevelse, så jeg kan så dem. De er helt fantastiske i farven, og glæder mig til at se dem i samspil med stauderne, tak Rose:-)
fascination
de tre kummer a 2 meter hver
Altså altså den chippendale rose bliver bare skønnere og skønnere, i begyndelsen kunne den ikke holde sine hoveder, men nu er grenene groet kraftigere og det er slet ikke noget problem mere, den fascinere mig dagligt.
Jeg er normalt ikke til pynt uden mening eller anvendelse, eller et element af naturlighed, giver det mening? for mig gør det;-), men den sidste stund har jeg kigget lidt på den slags, og der er sneget sig et par figurere ind, den anden er en fløjtespiller som står i stuen. Havehjælperen her står ude, kunne ikke stå for ham:-)
Her er det en af de meget fascinerende naturfænomener, en dobbelt regnbue som vi kunne se danne helt perfekte buer, fra den ene side til den anden.
Med solskinds hilsner
Anette