torsdag den 30. juni 2016

Med et glimt i øjet, køkkenhavens lyksagligheder

Hvis du ikke kan tåle at se ukrudt, skal du nok ikke kigge med her, måske der er lidt Søren Rye over det. For alt er altså ikke altid lige pænt, og ikke alt er der succes med.
der er hæk bag bænken, den er bare ikke så stor endnu
Køkkenhaven er langt fra som forventet i år, på dette tidspunkt. Yderligere måtte jeg ned og kravle på alle fire for at befri de så nye planter for ukrudt, det er der i og for sig ikke noget nyt i, det kan lykkedes og med tilfredsstillende resultat.
Uvanligt havde vi gjort køkkenhaven klar tidligt i år, så den lå en stund og ventede på at tid var til at sætte i jorden. Vi sprang i med krum hals og fik sat kartoflerne tidligt, sammen med dahliaer og lidt andet. Erfaringen siger, vi får ikke kartofler meget før af den grund. Vi dækkede ikke af med plastik, men gravede derimod tingene ekstra ned. Men det er en god følelse at få startet op i god tid, altså det er aldrig prøvet før.

Lidt hippeagtigt at lade tingene komme der hvor de vil, her er det i en af indgangene til køkkenhaven, jeg beundre altså floret, og indtil videre får det lov at stå, en dag får jeg nok, det ved jeg;-)
Stykket med dahliaer, tegner ikke til den store succes i år, sneglene har angrebet dem, så andet får lov at komme frem. Sidste år var det et fantastisk syn med dahliaerne der, så jeg satte et lille hegn op i det tidlige forår, for at de ikke skulle vælte ud over det hele. Jeg håber stadig på at hegnet skal holde dahliaerne på plads, optimismen sejre trods alt;-)
Men se lige her, den lysegrønne salat er noget af frøudbyttet der har overvintret i jorden fra sidste år, et par steder har tagetes gjort det samme. De får altså lov at stå, midt i kartoflerne, lidt endnu, for føler mig lidt stolt, tænk det kan lade sig gøre.
Pyhhh, det her stykke inddragede vi til køkkenhaven sidste år, og der stod kartofler med stor succes. Men se alt det fuglegræs, det bryder jeg mig altså ikke om, det er mere besværligt at rykke op end skvalderkål. I virvaret er der overlevede rødbeder, to slags, samt gulerødder. I det stykke er det hele sået ret sent, pgu af vejret, og min skulder. I dag ser det hele allerede bedre ud, har fået gjort kål på det meste.
kartofler har vi spist i omkring 14 dage, kunne leve af dem i tiden
Grønkålene, hmmm, aner ikke hvad der er efter dem, her er kun 5 overlevende planter, jeg må så en ny omgang. Jeg elsker grønkål på alle mulige måder, svært at undvære i køkkenhaven.
her er det solsikker, majs, dild, og i yderkanten er der tagetes. Stykket skal jeg nok få styr på
Noget er også efter radiserne i år, de er på vej i stok. De får lov at stå, for det kunne jo være de ville levere lækre smagfulde bælge. Ny sending sår vi et andet sted.
simpel pluksalat vil heller ikke noget, må også lave en ommer der
vi har masser af jordbær, langt flere end vi kan spise, heller ikke selvom jeg kommer dem i fryseren, de er dog ved at rådne pgu af al det vand vi har fået de sidste 14 dage, eller mere
selvsået fra de andre år, men aldrig har det været så småt før, men hvor er det altså sødt, og langt sødere i virkeligheden. Dette står ved flisegangen til køkkenhaven
vilde margueritter og lavendel ved flisegangen til køkkenhaven
et kig samme sted som over, jeg kan god lide gederams, hækken er aronia og bugner af bær
Bare fordi hun er så smuk dufter så skønt, gror så godt, og gør mig så mild, Helena er et lykkefund:-) og hun kigger om i køkkenhaven

Der er selvfølgelig også meget der er lykkedes i køkkenhaven, fennikel, og sommerblomsterne, pastinakker, porre, bønner, løg som ikke er vist, de står fint, alle stadig små, men ved de nok skal gro sig store.
Jeg fik sådan en trang til at vise hvordan det står til med den spiselige have i år,, næste gang bliver det nok drivhuset, heller ikke der lykkedes alt i år.

Ha en god weekend
Anette 

søndag den 26. juni 2016

Skabelsesprocesser....

Jeg har været håbløs bagefter med alt der vedrøre haven i år. Først var det vejret, så havde jeg en træls skulder, og det viste sig at ryggen skulle sættes på plads flere steder. Jeg overskred frygte jeg troede jeg havde, og gik til en akupunktør, som udeover at bruge mig som nålepude også kunne noget med at massere, og trykke på punkter jeg ikke anede man kunne trykke på. Jeg føler mig næsten som en ny kvinde.
 Engang troede jeg at det område jeg viser nu skulle være mit store frodige og grønne område, farverne skulle udelukkende være grøn gul og hvid, med inspiration fra bregner, og der skulle ikke være hverken stauder eller roser, bare svalt og regnskovsagtigt.
 Men jeg føler energien er noget anderledes i området nu, måske er det bare mig, men jeg føler en mildhed en sødme, og stemning en af behag.
 Her er det lodden løvefod bregner, fyr og rhododendron, og mens bedet er i skabelsesprocessen får smukke ukrudter lov at blande sig, være med til at skabe liv, og inspirerer.
billedet er med for at vise noget af tegningen for alleen/området

Sjovt som frø finder vej til bar jord, valmuerne har jeg ikke sået i mit jacquline du pre bed, men hvor er de smukke sammen med den røde havemelde.
Jo jo der er roser i bedet, men de har en lille pause med blomstringen nu. Roserne har jeg hørt kan tage 3 år om at komme op i en ordentlig højde. Jeg har fjernet det værste omkring dem Linda;-)


 Dette er til fru Høneballe, håber du ser det. Den brogede kaprifolie er begyndt at gro, tusinde tak for den! Håber ikke du tager det ile op med trolden der giver finger, det er en jeg har arvet af min afdøde bedste, og den er sprængfyldt med kreativ ånd og gode minder. Engang stod den og tog i mod kunder, men et hjerte om fingeren. Hos hende havde den ofte en rød sløjfe om fingeren.
et af de steder jeg sjældent viser, tv i billedet er plantet en knald  rød rhododendron

Pilestykket gror godt i år. I vinters underminerede muldvarpene det sorte plastic, som var bund for pilene. Nu er det meste plastic fjernet og jeg har sået kløver i bunden af pilene og lidt hist og pist i det område, det er velkommen til at overtage græsset..
 Et kig i noget af frugthaven og bålpladsen som i en længere periode har haft pause, pgu af  rigtig meget regn, så de vilde valmuer har fået lov at stå.
Slutteligt et billede af en ny og dejlig siddeplads, som er med til at anslå en tone af romantik og sommer. Det skønt at sidde under den store hængebirk. Sjovt nok kom jeg først på at flytte siddepladsen dertil i går, undrede mig at jeg ikke havde haft lyst til det før;-)
Med hilsner Anettetorsdag den 23. juni 2016

Blomster blomster også lige lidt flere blomster:-)


Havde planlagt et lidt anderledes indlæg end det der kommer nu. Det skulle have handlet om meget af den visdom jeg hentede hos Tante Grøns have. Men de nye tiltag venter til efteråret, så det vil først være næste år det kan ses-nøgleordene til den tid er en vild sommerbuket, og det betyder for mig at jeg skal til at omrokere. Det det vil betyde for forhaven er- at når jeg klipper eksempelvis geraniun ned, så bliver hullerne ikke så store som de er nu, hvor der flere steder er større grupper, her nemlig lige klippet ned, og ikke smart når det både har været slangeurt og geraniun klods op af hinanden. Hmm må se hvad erfaringer jeg får mig til næste år.
rosenresli
 Det er en utrolig sund og meget lækkert duftende slyngrose, den står hos os i en del skygge og er først lige begyndt på sin blomstring. Jeg kan godt lide det lidt løse hoved, den springer så flot ud, og generes ikke af regn. farven er dog ikke helt som jeg havde forventet.
lykkefund
Her er det vidunderlige og sødmefyldte Helena Lykkefund, og hun er en sand hjerteknuser, og smelter en med sin sødme og duft. Insekterne er ligeså vilde med hende som jeg.
vild kaprifolie, wow som den har taget fat i år, har to vilde af slagsen der, og de blomstre forskudt, hvor heldig kan man have lov at være
chinatown, også en slyngrose, jeg er vild med den rose, den står på hushjørnet op af nedløbet, jeg forventer den klare sig der, sidste år stod den op af asketræet,

Kender du det som ny i denne slags havekunst, ja den eskalere jo en del når man træder ind i en verden af havebloggere. Jeg har gået og været så spændt på om der nu er noget eller nok der blomstre, også hen over året, og jeg kan endelig se at det vil der være.
Her er min første rose, har faktisk to. de blev både købt på navnet, Leonardo da Vinci, men også det fyldige hoved, og farve. Dengang troede jeg at alle roser duftede, men det gør de altså ikke, man skal i alle tilfælde snuse godt efter. Til gengæld er den overvejende sund
leonardo da vinci
Noget andet jeg har fået med fra Tante Grøn, er at reducere the junejungle, ihh hvor jeg elsker de ord, de passer som fod i hose på resten af mine filosofier. Selvom jeg sælger gamle ting, ja så er jeg altså ikke samler. Så jeg har reduceret i forhaven, og det føles for mig som en sand lettelse, tror også at stauderne vil stå mere selvsikkert, og ikke vælte så let. Det gav mig klarhed!

cardinal de richelieu en historisk rose der bliver lidt over en meter, og engangsblomstrende, med skøn duft

Valmuerne her har jeg fået af Margit med bloggen Bruuns Have, tænk engang hun har selv har fået dem af Claus Dalby, før han fik rigtig travlt
op af muren gloire de dijon- en langt fra sund rose, men den er smuk og dufter fantastisk, overvejer dog at den skal holde flyttedag

mangeblomstret rose/mariebær
Og til sidst rosenhækken af mangeblomstret roser, hunderoser eller mariebær. det er en simpel og kraftigt voksende rose med den skønneste duft, vi sidder meget på den terrasse hvor de er. Hver af de otte planter har fået en stolpe at gro op af. Og snart skal jeg i gang med grensaksen igen. Billede kunstner bliver jeg aldrig, men hvor jeg elsker at skabe billeder i haven.
Med blomstrende hilsner Anette

PS måske det allerede er en vild sommerbuket, men den kommer til at se lidt anderledes ud;-)) dette var en redigering.

mandag den 13. juni 2016

Tante Grøns have- et vidunderligt univers, der efterlader spor

Hvordan begynder man når ordene står i kø sammen med billederne. Må vel bare lukke op for sluserne og sige det kan godt være det bliver et af de længere indlæg. Karen Ida og jeg tog turen til skønne Mors, gpsen en gammel dame drillede, men to damer på 50 og + kunne selv mærke at nu nærmede vi os desteniationen, sommerfuglene begyndte at indfinde sig i maven, og det føltes i alle tilfælde for mig som at være barn op til juleaften:-)
At larst we meet, lød velkomsten fra Tante, det var meget gensidigt, og medfulgt af et stort kram. Det vrimlede med glade og forventningsfulde havefolk, som en hønsegård hvis jeg skulle lytte til datteren, ihhh altså hvor er det her spændende. Og vi spredtes rundt i haven for at få vores egne oplevelser og indtryk.Men inden da-

1000 1000 tak vidunderlige Tante Grøn og Syrenprins for at åbne dørene og havelågen for os. Og Tusinde tak til Jette og Linda for at  være igangsættere, og 1000 tak til alle skønne havebloggere og ig´ere for at gøre det muligt, at det lykkedes. det var så dejligt at møde alle, også selvom det var umuligt at nå at snakke med alle , men mon ikke vi når det;-)
her er tonen slået an, smalle og frodige stier, hyggelige kroge


Frugt bakken, jeg er vild med frugt bakken, det er som om at det er derfra, al inspiration er hentet til haven, som en sommerlet og vild frodig buket, en af dem børnene plukker med lange stængler;-) ingen bekymring, bare danse rundt i en sommerkjole med strut, snuse ind og mærke, føle friheden og skønheden
.


og hende her poserede, flyttede sig først da jeg fjernede kameraet<3


Det er simpelthen så smukt, over alt, hvor er du bare go Jytte. Ja jeg ved det kræver dygtighed, sans indlevelse/følelse for at opnå noget der minder om en blandet og vild buket, lidt af det og lidt af det, så lidt mere af det, der skal også være variationer i højderne, det skal være vildt uden at være rod, det kræver en balancekunst, og en evne til at kende sine planter, hvornår nok er. Et punkt jeg selv lige er nået til, for et er at man gerne vil have frodighed og mangfoldighed, et andet er at alle blomster jo er så fine, at det kan være svært at nænne at rydde ud i overfloden.

det her kunne vi altså ikke stå for, man opdagede det først et stykke nede af bakken, det er en hule med siddeplads

 Der var smalle stier,  de dukkede op i flæng, det handlede om at træffe et valg, lade sig selv gå på opdagelse, rundt omkring var der siddepladser, de virker som magneter, og mange skulle prøves af
det gav sus i maven at vende sig om og kigge, det er så betagende

ihh åhh næhhh se nu der var mange af mine ord da vi gik rundt


Vi gik ikke ad denne sti som ligger i yderkanten, vi blev enige om at det var den forbudte sti, jo jo kom ind i et univers af eventyr
love this one
Jeg er vild med spordekorationen, den siger mere end 1000 ord, og man kan summe længe over de spor der sættes. Jeg ved at der i mig er sat mange gode og nye spor efter den dag, både i forhold til haven, havefolkene syren prinsen og selvfølgelig Tante Grøn:-))))) Tak for en vidunderlig dag!
Med blomstrende hilsner Anette