Rågeplage, en af de sjældne...

Jeg har i den grad brug for at komme ud med noget galde der vedrøre råger.
Vi bor fantastisk og naturskønt, men med en råge koloni lige klods op af os, fra vores terrasse kan vi se mindst 50 reder, og det er kun en brøkdel af dem der er.
Rågerne bor hos vores naboer, de er i og for sig ok til nu, hvor jeg har bedt dem om at få reguleret kraftigt i bestanden, eller få dem fjernet helt.
Naboerne nægter at gøre noget som helst, udover at fodre fuglene med mængder af bagerbrød, de elsker den højtråbende og stort skidende fugl, og de vil ikke af med dem så længe de selv bor der.

Periodisk driver rågerne os og flere andre til vanvid!
Så jeg har kontaktet Randers kommune, skadedyr, de henviste mig til naturvejlederen, og mente han kunne hjælpe os. Det kunne han ikke, så han henviste mig efterfølgende til vildt konsulenten i Østjylland, som kunne have haft erfaring med lignende tilfælde, men nej det hjalp heller ikke.
Der er intet at stille op med kolonien, som gennem de sidste ti år er vokset til uanede mængder, og fuglen er fredet, men det vigtigste af det hele, kolonien er på privat grund.
Alle andre offentlige-som private steder bliver kolonierne reguleret, eller skræmt til at flytte til et andet sted. Kommunerne vil nemlig gerne beskytte sine borgere mod larm og lort
Jeg blev anbefalet at rende ude og larme på et stykke der strækker sig over nogle tønderland, med tilladelse fra bonden som ejer stykket.
Må dog erkende at vi ikke magter den opgave, for det vil skulle stå på i mindst 14 dage og med jævne mellemrum fra morgen til  lige efter solnedgang.
Vi har dog på egen matrikel larmet sammen med naboerne på den anden side af kolonien. Men rågen er en intelligent fugl, den er lige glad med tudehorn, og grydelåg, det eneste der kan få dem til at lette lidt er en luftbøsse, som kun kan larme, for der findes ikke hagl til den længere.
Man må nemlig som privat og uden tilladelse fra kommunen, ikke skyde fuglen, det kan man få store bøder for, og til og med komme i fængsel.
I mine frustrationer skrev jeg til stats ministeriet, de reagerede efter en uge, at sagen hørte under miljø og fødevarer, og der har de sendt den til. TILLÆG :  intet at stille op.
Jeg har kontaktet politiet, de gav os et lille bitte håb, til jeg kom til at tale med en med mere erfaring på det område. Han anbefalede at jeg sendte dem en klage. Klagen reagerede de hurtigt på og endda telefonisk, men efter en længere samtale, kom han også frem til der er intet at stille op.
Jeg venter i min lille naive tro og med mængder af håb, at miljø og fødevarer ministeriet kan lave et tillæg i de eksisterende regler, eller kan finde en regel der hidtil er uset.
Jeg/vi har fået dyb medfølelse fra ALLE instanser, som til og med er helt uforstående over de naboer som ejer grunden med kolonien, ingen mennesker har lyst til at bo i den larm, og med alt det lort, men det gør naboerne. De er nemlig dyrevenner og naturelskere, siger de.
Billedet viser kun et lille bitte udpluk af rederne. Dette er taget fra køkkenvinduet/terrassen.
Hvis nogle sidder med gode og lovlige ideer til at få rågerne til at flytte modtages de med kyshånd.
Tak fordi du læste med.
Med hilsner
Anette

PS TILLÆG DEN 23/3 17 i mellem tiden har de sat deres ejendom til salg, da de ikke ønsker at fjerne rågerne,,,, og efter mere end et halvt år, er den stadig ikke solgt.  Du kan se ejendommens beliggenhed, ved at gå ind under fanen kontakt, så er det husnummeret efter os;-)
Yderligere er bestanden nået nye højder.

OPDATERING den 22/6 17
Jeg øjner et håb for fjernelse af kolonien, måske er det naivt, men naive håb i den kaliber er GODE
Se linket på BT her Jeg reagerede straks på det, og er så spændt.

3/6 17 Ingen reaktion fre BT, men i mellemtiden og af en underlig grund er rågerne minimeret- Yderligere er de rejst væk om dagen i skrivende stund-det hele hjælper!

14 kommentarer:

 1. Jeg har desværre ikke nogen gode ideer Anette. Du har godt nok prøvet meget for at få rågerne væk.
  Vil det hjælpe at lave en skræmme kampagne på de naturelskende naboer? måske lave en underskriftindsamling eller fortælle dem at deres hus og grund falder en hel del i værdi med sådan en flok ballede magere på grunden.
  Jeg håber virkeligt for dig at der kommer en løsning snarest, for det er da ikke til at holde ud at høre og se på.
  Kram fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sjove er at vi kan lave en hel landsindsamling med underskrifter, og lige lidt vil det virke. Tro mig Linda har virkelig forsøgt at få noget fornuft ud af samtalerne, men intet virker-heller ikke at mange vækster i skoven dør, og at skovbunden ligger øde. Mener at kolonier automatisk flytter område efter 7 år, men her bliver de jo stop fodret, så hvorfor flytte.
   1000 tak for at håbe med os:-)
   Kram fra Anette

   Slet
 2. Hej Anette

  Ved du hvad, lidt galde skal man have lov til at komme af med ind i mellem. Og når det så er pænt og sobert skrevet, kan jeg slet ikke se noget galt i det.
  Sikke en træls situation for jer... I bor vel ikke tilfældigvis i nærheden af en å? Grunden til at jeg spørger er, at lystfiskerforeninger kan søge kommunen om at få lov til at regulere bestanden af visse fugle. Jeg kan dog ikke huske om det lige er råger, men din beskrivelse af dem med kolonier og storskidende minder i hvert fald om dem. Hvis det gælder for råger, kunne de i hvert fald skydes når de bevæger sig uden for naboernes grund.
  Held og lykke med "hyggeprojektet"...

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Mange tak, og rigtig godt at høre at du oplever det sobert, forsøgte også at holde mig til de fakta der er.
   Der er et håb:-O vi har hverken langt til gudenåen eller nørreåen, bor faktisk sådan lidt "i midten". Jeg vil kontakte lystfiskerforeningen i første omgang. 1000 tak for information:-)
   Hø hæ mange tak...
   Hilsner Anette

   Slet
 3. Puha det er bestemt ikke rart med en rågekoloni i nærheden, man bliver fuldstændig rundt på gulvet af at høre på dem i døgndrift. Nej hvor jeg føler med jer, men har desværre ingen gode idéer, du har virkelig gjort meget for at komme dem til livs. Naboerne er da godt nok meget dyrevenlige og ret menneskefjendske over for naboerne.
  Kram og pøj pøj med sagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja puhhha, om ikke længe når vi åbner soveværelses vinduet om aftenen/natten, kan vi også høre dem med deres unger, som lyder som spædbørn der græder.
   Naboen er så "venlig" at hvis der er en skadet fugl/dyr af enhver art kommer den i bur for at se om den kan komme sig...eller en mus der er faret vild bliver gjort tam, osv osv........agrahhh
   10000 tak for kram og pøj pøj, det sætter jeg pris på.
   Kram fra Anette

   Slet
 4. Hvor er det træls for dig med rågerne. Det er helt ok, at du beklager dig - og du gør det jo på en ordentlig måde. I Ringkøbing ligger der en offentlig park midt i byen. Her er der en rågekoloni, som selvfølgelig er til gene først og fremmest for de omkringboende, men også for alle os, der gerne vil gå tur i parken. Kommunen har uden det store held i mange år forsøgt at regulere rågebestanden. Man har haft en jagtforening til at skyde rågerne, men det batter ikke så meget, for når det første skud løsnes, går hele flokken til vejrs.

  Det nyeste tiltag fra kommunens side er, at de har opsat egernkasser i parken. Det er så tanken, at egernene skal tage rågeæggene. Måske kunne du prøve at lokke nogle egern til, og så sende dem på æggejagt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna! Tak vi føler også det er rimeligt træls. Vi har egern, men når de nærmer sig en rede så bliver de jaget væk, og det samme gælder dugehøgen og andre rovfugle, ja selv uglen kan de jage på flugt, det tager dog noget tid.
   Utrolig flot at Ringkøbing prøver den metode, og spændende hvad deres erfaring bliver.
   Rågen har stor familiefølelse, hvis de mister en af deres, holder hele flokken begravelse, eller hvis en ligger syg på marken kommer der flere hjælpere til for at få den syge på benene, og har set det lykkedes. Fuglen er smart tænkende hvis der er godter den vil have, vi har skullet være smartere hvis ikke de skal æde al småfuglenes mad.
   Forøvrigt er jeg vild med Ringkøbing, eller retter vi er:-) vidste ikke det var derfra du kom.
   Gode hilsner Anette

   Slet
 5. Det lyder vanvittigt frustrerende med de råger, men jeg har desværre heller ingen gode råd :-(
  Min første tanke, da jeg begyndte at læse, var at det da bare var at søge tilladelse til at få tyndet ud i bestanden, men det er åbenbart noget anderledes, når de opholder sig over privat grund.
  Det er helt uforståeligt, at jeres naboer kan holde den larm ud, man skulle næsten tro, det er blevet en principsag for dem.

  Der er vist mange fugle der er fredede, noget så almindelig som en solsort er også fredet.

  Håber virkelig i finder en vej til at få de fugle fjernet!!
  En lovændring ville på dette område være på sin plads.

  SvarSlet
 6. Æv, men ja det har du helt ret i Vivi, det er frustrerende.
  Det er i den grad en principsag, og en magt sag, desværre....
  Ja det ville være godt med en LOVÆNDRING. Det skal gennem EU,(hvis jeg er ret informeret) som i sin tid betragtede rågen som en spurvefugl, derfor fredning.
  Jeg håber i det stille der er en lille, men eksisterende tillægsregel, der tilgodeser os som naboer, eller at DK selv har kompetence til at lave en, og gerne kvikt.
  Mange tak for kommentaren, samt gode håb!

  SvarSlet
 7. Stakkels dig Anette.
  En rågekoloni er nabo til vores lokale genbrugsplads, og de larmer ganske forfærdelig på en ganske ucharmerende måde. Jeg føler virkelig med dig.
  Jeg er også dyreven, men ville meget nødig skulle være nabo til en larmende koloni af råger.
  Jeg håber virkelig for jer, at i finder en løsning på problemet. Gaskanon eller andet. Kan man ikke lege sådan en. Måske af borgerforeningen i Thorsø?
  vh Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. :-) tak, ja de er ikke særligt charmerende i de mængder, det lyder så voldsomt, at folk/kunder der kommer her bemærker det tydeligt, og siger det ikke burde være tilladt. Var det en hane der galede en tidlig morgen blev der straks gjort noget.
   Tak for forslag omkring Thorsø borgerforening, kan se de/i er alsidige, kunne dog ikke finde en kanon til leje(nye er ret dyre), så vil ringe til dem i morgen.
   1000 tak for din kommentar:-)
   Hilsner Anette

   Slet
 8. puha det er da virkelig træls at det skal være sådan og at naboen ikke kan udvise lidt forståelse for sine omgivelser.
  Jeg har reelt ingen forslag og det virker da virkeligt også til at der er et hul i lovgivningen som ikke tilgodeser problemer når det drejer sig private område.
  men hvad invitere en journalist fra lokal avisen eller avisen som dækker området ind i din have og fortælle om det problem. Så kan den bevågenhed måske medføre at naboen måske kunne begynde at tænke over tingene, fordi det betyder at der er bevågenhed omkring deres.
  Når en flok af den størrelse er på et mindre område vil det ikke kunne betyde en form for smittefarer i forhold til efterladenskaber
  jeg mener at der må sgu da være måde kan kan vise at det er fuldstændig uhensigtsmæssigt at så mange dyr er på et sted.
  At de holder af dyr vil jeg nu stille spørgsmålstegn ved da det jo ikke er naturligt med den størrelse af koloni den er jo kun opstået fordi de fodrer dyrene med fodrer som ikke lyder til at være hensigtsmæssigt, det er jo nærmest der hvor man kan sige at det er dyrmishandling
  åh undskyld jeg er vist ikke så sober som du...
  men kan sandelig godt forstå at du ha aft bug for at komme af med det
  Kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten!
   Ingen af de instanser som reelt plejer og beskytter dyrene/naturen, kan forstå at nogle selv har lyst til at bo i alt det lort og larm.
   Det er så tåbeligt og totalt uforståeligt, tænker om de der har været med til at lave loven havde tænkt den ind, for den er jo langt ude.
   Jeg forstår dit udsagn med at de ikke er særligt dyrevenlige! Jeg er også opvokset på landet med div dyrehold. Og har som du og din mand også stor følelse og glæde ved dyrene, og at give dem bedst mulige betingelser, men har forsøgt kun at fokusere på rågerne, selvom det kan være svært.
   Vi havde håbet at rågerne ville dø af forstoppelse(det er et meget ledt håb, jeg ved det), men de er åbenbart lige så tilpasnings dygtige som rotter, og yngler næsten som sådanne...
   Politidamen der gav mig håb, var inde på lidt af det samme som du skriver vedr der må da være regler for hvor mange der må være, og for støj chikanen, og den sundhedsskadelige faktor. Jeg håber inderligt at miljø og fødevarer ministeriet kommer på banen med den del af det. Også selvom vi kun er to hold plagede naboer.
   Jeg er såmænd klar til at gå til lokalavisen, men det er min mand ikke helt endnu.
   1000 tak for dit skriv, det sætter jeg også stor pris på.
   Hilsner Anette

   Slet